SKORO DVA MILIJUNA KUNA ZA UMIROVLJENIKE – očekuju ih ples, gimnastika, mjuzikli, živa knjižnica

DubrovnikNet.hr

Povodom projekta Ujedinjene generacije kojega provodi Centar za karijere mladih Dubrovnik zajedno s partnerima, održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednik Udruge CKM-a Marko Žmirak i koordinator projektinh aktivnosti, Emilio Butigan objasnili o kakvom projektu je riječ. Kazali su i gdje će utrošiti skoro dva milijuna kuna koje su dobili ponajviše iz Europskog socijalnog fonda, a jedan dio i iz Državnog proračuna.

Predsjednik Udruge Centar za karijere mladih Marko Žmirak kazao je prvotno kako CKM djeluje već pet godina, kako Udruga broji 16 članova, a kazao je i kako su proveli više od 20 projekata.

-Ovaj projekt je usmjeren prema umirovljenicima, zašto baš prema njima? Iako smo mi Centar za karijere mladih Dubrovnik, okružili smo se iskusnim partnerima koji su nam dali podršku i povjerenje. Projekt je došao u pravo vrijeme s obzirom na COVID-19 situaciju i s obzirom da su umirovljenici marginalizirana skupina, a u ovome trenutku to još više dolazi do izražaja – kazao je na konferenciji za medije Marko Žmirak.

Emilio Butigan je koordinator svih aktivnosti u projektu Ujedinjene generacije, a rekao je kako će se projekt provoditi kroz dvije godine.

-Na projektu imamo šest partnera, i najmanje 250 uključenih umirovljenika. Za njih ćemo provesti najmanje 280 aktivnosti. Ovaj projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda – 85% te iz Državnog proračuna RH – 15%, sveukupni iznos je gotovo dva milijuna kuna – kazao je Butigan.

Dodao je kako se s ovim projektom žele ojačati lokalne organizacije civilnog društva za rad s krajnjim korisnicima te umirovljenicima obogatiti slobodno vrijeme, odnosno aktivno ih uključiti u lokalnu zajednicu.

-Prije svega imat ćemo edukaciju za rad s krajnjim korisnicima, a koju će održati Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus, i oni su ti koji će nam pokazati kako i na koji način raditi s ovom ciljnom skupinom. Naši partneri su Crveni križ Dubrovnik, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Audiovizualni centar Dubrovnik, Udruga Sport i zabava, Udruga Erasmus Student Network i Studio Stage. Želimo uspostaviti međugeneracijsku suradnju gdje će mladi surađivati sa starima, želimo im omogućiti aktivno starenje. Primjer akrivnosti su: plesna radionica, mjuzikli, živa knjižnica, gimnastika, podizanje svijesti… Sve aktivnosti ćemo naravno održavati u skladu s epidemiloškim mjerama – pojasnio je Butigan.

-Ovo je jedan dio od aktivnosti, projekt je sveobuhvatan i traje ukupno 24 mjeseca i ima 280 aktivnosti što je zaista veliki broj. Ponosni smo što možemo reći da imamo taj kapacitet u suradnji s našim partnerima. Što nakon 24 mjeseca kada završi projekt? Prilikom izrade projektnog prijedloga koji je bio prije godinu i pol dana, veliki naglasak smo stavili na održivost projekta. Ne želimo provesti projekt koji će po završetku ostati negdje u ladici. Potrudili smo se osmisliti niz aktivnosti koje će omogućiti da rezultati i mjerljivi ishodi projekta zaista djeluju i nakon završetka projekta – rekao je Žmirak.

Posebno je naglasio provedbu stručnog istraživanja koji je jedan od ciljeva ovoga projekta.

-Istraživanje će biti s ciljem povećanja kvalitete života umirovljenika na temu marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Smjernice bi kasnije trebale poslužiti za izradu buduće lokalne strategije za umirovljenike. Takva strategija je nužno potrebna za Grad Dubrovnik – zaključio je Žmirak koji je dodao kako je njegov tim pripremio cijeli niz preventivnih mjera koje će im omogućiti provedbu ovoga projekta.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image.png

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*