Najavljujemo: živa knjižnica u Splitu

ujedinjene generacije ziva knjiznica

U sklopu projekta Ujedinjene generacije, kao suradnju Centra za karijere mladih Dubrovnik i Udruge Bonsai predstavljamo zanimljivu radionicu – Živu knjižnicu koje će se održati u utorak 28. rujna u Gradskoj Knjižnici Marka Marulića, baš uoči Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada).

Što je Živa knjižnica?

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica – čitatelji/ce dođu i „posude“ knjigu na neko ograničeno vrijeme, a jedna razlika ipak postoji. Naime, žive knjige su ljudi s nesvakidašnjima pričama i životnim iskustvima, odnosno pripadnici i pripadnice manjinskih i/ili društvenih skupina koje su vrlo često diskriminirane ili stigmatizirane, a s kojima većina od nas nikad nije imala mogućnost popričati ili ih upoznati.

U Živoj knjižnici čitatelji, nadolazećeg utorka od 13 h do 17 h u čitaonici tiska Gradske knjižnice Marka Marulića, vi – čitatelji i čitateljice, pomoću Kataloga živih knjiga moći će odabrati i ‘posuditi’ živu knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje do 25 minuta uz mogućnost produženja od 5 minuta) ‘vratiti na policu knjižnice’.

U ovoj Živoj knjižnici moći ćete poslušati priče živih knjiga koje vam stižu većinom iz Dubrovnika te ćete moći zaviriti u neka zaboravljena vremena budući je veći dio ‘građe’ pripadnika/ca zlatnog doba – neki od njih su svojim rukama izrađivali predmete neprocjenjive vrijednosti, a danas bismo im se na cesti možda i narugali. E upravo tome služi Živa knjižnica – metoda nastala na tragičnom događaju u Danskoj i metoda zamišljena da se ustrajno bori s predrasudama, a posljedično onda i diskriminacijom u našem društvom.

Živa knjižnica širi horizonte ali i srca nas koji čitaju. Za više informacija zazovite 091/9511009 ili se javite na ziva.knjiznica.bonsai@gmail.com, a ako želite saznati nešto više o Živoj knjižnici posjetite poveznicu https://exyull.wordpress.com/video-gallery/ i svakako navratite u Gradsku Knjižnicu Marka Marulića u utorak 28. rujna od 13 do 17 sati.

Živa knjižnica dio je projekta UJEDINJENE GENERACIJE udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Sudjelovanje u Živoj knjižnici je besplatno.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*