| 2021-02-24 | Marina |

Edukacija o upravljanju volonterskim programima u sklopu projekta Ujedinjene Generacije
U sklopu projekta Ujedinjene  Generacije Udruga Bonsai održala je šestodnevnu edukaciju o upravljanju volonterskim programima prilagođenu organizatorima volontiranja za uključivanje starijih osoba. Kako je predviđeno projektnom idejom negdje su naši stariji sugrađani korisnici, a negdje su i  volonteri. Volontiranje inače po Maslowu spada u viši red ljudskih potreba i osim što je pretežno humana i solidarna aktivnost postoje brojni podaci i istraživanja koja potvrđuju dobrobit volontiranja na opće fizičko  i psihičko  stanje pojedinca. 

Postoje brojni podaci i istraživanja koja potvrđuju dobrobit volontiranja na opće fizičko  i psihičko stanje pojedinca. Istraživanje Debbie Haski-Leventhal iz 2009.g.  koje se naslanjalo na podatke prikupljene kroz  SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) analiziralo je korelaciju volontiranja i dobrostanja kod 30 023 Europljanina starijih od 50 godina u 12 različitih zemalja. Postoji opća pozitivna korelacija među volontiranjem i percipiranim zdravstvenim stanjem, zadovoljstvom životom, očekivanim trajanjem životnog vijeka  i negativa korelacija s depresijom. Iako studija detektira i razlike u intenzitetu dobrobiti među raznim zemljama, ovdje nećemo u njih ali ćemo naznačiti kako je za svaki kvalitetan volonterski angažman nužno promišljanje i planiranje. Dapače, to je i obaveza organizatora volontiranja kao i pravo volontera sukladno Zakonu o volonterstvu – dobro pripremljen i promišljen volonterski zadatak koji ispunja potrebu korisnika ili neki opći cilj i istovremeno omogućuje razvoj volontera. Stoga su partnerske organizacije u Ujedinjenim Generacijama usvajale metodologiju upravljanja volonterskim programima temeljenu na ciklusu koji obuhvaća pripremu temelja, planiranje, izradu opisa posla, pronalaženje i odabir volontera, uključivanje, edukaciju, superviziju, nagrađivanje i evaluaciju. Do sada već iskristaliziralo nekoliko volonterskih poslova poput: Voditelja radio emisije, Asistenta produkcije audio zapisa nematerijalne baštine, Žive Knjige i Knjižničara,  Kuhara na međunarodnom gastro događanju itd.

 

Nakon 24 sata obrade općih tema zajedničkih svim volonterskih programima i skrojenim po kurikulumu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, na redu su individualne konzultacije kako bi se svaki volonterski zadatak (i onaj namijenjen mlađim i zrelijim volonterima) što bolje uklopio u misiju i viziju organizatora volontiranja kao i doprinio većoj uključenosti naših starijih sugrađana u aktivan život zajednice i intenzivnijem kontaktu s mlađim generacijama.

euLogo.png
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za karijere mladih Dubrovnik!