| 2022-10-13 | Marina |

EVo tko stoji iza uspješne provedbe Centra za karijere mladih Dubrovnik
Za realizaciju projekta Ujedinjene Generacije Centar za karijere mladih okupio je tim stručnjaka koji su u posljednja 24 mjeseca bili voditelji raznih radionica za umirovljenike. Riječ je o Udruzi za razvoj civilnog društva Bonsai, Udruzi Sport i zabava, Studio Stage, Audiovizualnom Centru Dubrovnik, ESN (Erasmus Student Networku) Dubrovnik te Klubu 65+ Dubrovačkog Crvenog križa.

 

Svatko je imao svoju ulogu u projektu, no većini je ovo bio prvi susret rada s umirovljenicima. Koliko god da se razlikovao njihov angažman svi se slažu kako je ovo iskustvo bilo zanimljivo, inspirativno i korisno te se vesele sljedećim prilikama za zajedničko djelovanje.

Oduševljenje potencijalom i otvorenošću osoba treća dobi

Iz Udruge Bonsai naglašavaju kako su svjesni bogatstva koje osobe treće dobi donose u naše živote i ogromnog potencijala za boljitak društva njihovom kontinuiranom, i većim razinom inkluzije. U Studiu Stage oduševljeni su što su sudionici plesnih radionica bili otvoreni za nove stvari, spremno prihvaćali situacije u kojima se možda prije nisu susreli, zainteresirani za nova saznanja i vještine, te involvirani sugestijama u smislu vježbi, muzike na koju žele plesati, plesnog stila kojeg bi voljeli probati i naučiti.

Okupljanje umirovljenika online - zabavno, ugodno i korisno

Udruga Sport i zabava provodila je radionice gimnastike za treću dob, nordijsko hodanje i aerobik, a ono što njihove radionice posebno obilježava je to što se veći dio provodio online. Na taj način okupili su se umirovljenici iz cijele Hrvatske.

Uz sve izazove koje su se pojavili na samom početku projekta zbog situacije s pandemijom, Udruga sport i zabava je sa svojim radionicama pokazala da tjelesno vježbanje može biti zabavno, ugodno i korisno. Bilo je tu i umirovljenika koji su promijenili svoja životna uvjerenja te uklonili boli i stanja koja ih godinama muče.

 

 

 

Trajna ostavština dostupna svim generacijama

Nešto drugačiji angažman bio je onaj Audiovizualnog centra Dubrovnik koji je bio zadužen za stvaranje audio drama & poezije koji su danas trajna ostavština dostupna svim generacijama. Danas imamo audiovizualni materijal čije teme su vezane uz bogatu kulturno umjetničku ostavštinu autora koji su u svojim djelima pisali o Dubrovniku ili stvarali u gradu, a koji je uvijek dostupan na stranicama udruge AVCD te YouTube kanalu Audiovizualni centar Dubrovnik .

 

Međugeneracijska suradnja se tako i ovdje pokazala kao sjajan put na kojemu ljudi različite dobi uče jedni od drugih te se međusobno nadopunjuju.

 

 

Sadržaj bolji od Netflixa

Da su i partneri i korisnici uistinu uživali u ovom projektu govore i anegdote kojih nije nedostajalo. Tako su se u pauzama pričale romantične priče, koje su bile dirljive, tople, toliko ljudske i duboke da se, kako kažu partneri, ni Netflix ne može mjeriti s time.

 

S druge strane oduševljavali su komentari umirovljenika da jedva čekaju dane kad je vježbanje i da tada otkazuju sve obaveze kako bi mogli prisustvovati na radionicama. Na plesnjacima nikad nije nedostajalo zanimljivosti jer su se umirovljenici potpuno vratili u doba svoje mladosti i pokazali mladima kako bi to zapravo trebalo izgledati.

 

Brojne od tih anegdota zbivaju se svakodnevno u Klubu 65+ koji, već dugi niz godina provodi brojne radionice, a koji je od samog početka otvoren za suradnju i aktivnosti u kojima će uživati sve generacije.

 

Najljepše je od svega što su se neke suradnje već nastavile izvan okvira projekta Ujedinjene Generacije, a stvorena su i brojna prijateljstva.

 

Za kraj je potrebno istaknuti kako su se uz ove kreativne, sposobne i izuzetno stručne ljude sudjelovali i brojni drugi koji su na razne načine doprinijeli cjelokupnom projektu.

###

UJEDINJENE GENERACIJE projekt je kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Krajnji korisnici projekta su umirovljenici, a ciljane skupine lokalne udruge, šira javnost i Grad Dubrovnik.

Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).

euLogo.png
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za karijere mladih Dubrovnik!