| 2021-06-21 | Marina |

U samo 6 mjeseci projekt Ujedinjene generacije okupio preko 100 umirovljenika
Kako bi ostvarili cilj i izgradili međugeneracijski most između stvoriti između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga Centar za karijere mladih u sklopu projekta Ujedinjene Generacije održava brojne različite radionice na kojima je do sada sudjelovalo preko 100 umirovljenika, a brojni od njih sudjelovali su na više različitih aktivnosti. Tako su umirovljenici u posljednjih pola godine mogli sudjelovat na plesu, gimnastici, radionicama informatičke pismenosti, multikulturalnim večerima, ali i brojnim drugim zanimljivostima. Neki od korisnika usudili su se sudjelovati i u nešto zahtjevnijem angažmanu pa su tako u svojoj trećoj dobi postali voditelji radijske emisije, dio njih je snimao radio poezije i drame, a neki su u sklopu kampanje „Penzija bez tenzija“ podijelili svoje inspirativne priče.

Preko 100 radionica unatoč pandemiji

Centar za karijere mladih Dubrovnik, nositelj projekta Ujedinjene Generacije, uhvatio se u koštac i s pandemijom. Privremeno su se radionice održavale on line. Da je bilo idealno, nije, al’ to je bilo jedino moguće u tom trenutku. Na posljetku korisnici su, što je najvažnije, bili zadovoljni, a usput su nešto i naučili. Kako su mjere popuštale tako su se radionice počele odvijati uživo, a gdje god je to bilo moguće i na otvorenom. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Radionice su se u posljednjih pola godine održavale u domovima za starije i nemoćne na području županije, kao i u prostorijama Kluba 65+ u suradnji s partnerom projekta Gradskim društvom Crvenog Križa.

„Zadovoljni smo razdobljem koje je za nama. Unatoč svim izazovima uspjeli smo dobiti povjerenje umirovljenika i omogućiti im bogatiju svakodnevicu. Ovo je samo jedan dio projekta, čeka nas zanimljivo razdoblje. Još je puno toga isplanirano, a od samog početka veliki naglasak je i na održivosti. Pokrenuto je istraživanje kojemu je cilj detaljno istražiti potrebe umirovljenika, a potom smjernice za izradu buduće strategije za ovu ciljnu skupinu,“ izjavio je Marko Žmirak, predsjednik udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik.

Za svakoga ponešto

Kako bi sve ovo bilo moguće projekt Ujedinjene Generacije okuplja cijeli tim stručnjaka koji vrijedno radi na projektu i tako ostvaruje glavnu misiju istog – ujedinjava mlade i one starije koji svakodnevno uče jedni od drugih. Tako se za plesne korake naših umirovljenika brine partner Studio Stage, dok Udruga Sport i zabava provodi gimnastiku za treću dob i nordijsko hodanje. Tu je i trener Zrinko Majčica uz kojeg umirovljenici mogu izdržati u plenku i do 30 sekundi.

Osim plesa i vježbe umirovljenici sudjeluju i u brojnim drugim zanimljivim, ali i edukativnim, sadržajima. Uz partnera udrugu za razvoj civilnog društva Bonsai korisnici su se upoznali s načinom uključivanja umirovljenika u volontiranje.

Članovi Erasmus student network Dubrovnik(ESN) podučavali su informatičku pismenost, uživali u filmskim i multikulturalnim večerima.

Audiovizualni centar Dubrovnik svoj ciklus audio poezije i drama privodi kraju pa ćemo uskoro biti dostupna razna zanimljiva audio djela. Zanimljiva aktivnost koja je održana u prvom polugodištu projekta jest radio emisija Zlatno doba koju su vodili umirovljenici. Svaki tjedan imali su zanimljive goste s kojima su razgovarali o raznim zanimljivim temama. 

Na veliki interes javnosti naišla je i kampanja Penzija bez tenzija. Inspirativne priče umirovljenika oduševljavaju sve generacije.

Ljetni program

Tijekom ljetnih mjeseci bit će nešto smanjen broj radionica, ali neće biti dosadno –  održat će se ribarski i boćarski turnir. Cjelokupni program nastavlja se već u rujnu. Projekt Ujedinjene Generacije traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).

euLogo.png
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za karijere mladih Dubrovnik!