Ujedinjene Generacije


UJEDINJENE GENERACIJE projekt je kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Krajnji korisnici projekta su umirovljenici, a ciljane skupine lokalne udruge, šira javnost i Grad Dubrovnik. U sljedeća će se 24 mjeseca u suradnji sa 6 partnera održati preko 280 aktivnosti koje će okupiti najmanje 250 umirovljenika za što su projektu „Ujedinjene Generacije“ osigurana gotovo 2 milijuna kuna od kojih je 85% financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

tim.png

Raznolikost sadržaja - od sporta do mjuzikla


U projektu, uz prijavitelja, sudjeluje 6 partnera koji će kroz sljedeće dvije godine provoditi brojne aktivnosti za umirovljenike, a to su: Audiovizualni centar Dubrovnik, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, ESN Dubrovnik, Udruga Sport i Zabava, Crveni Križ te Plesni studio Stage. Partneri će tako prilagoditi program svojeg dosadašnjeg djelovanja, ali i dobiti priliku za proširenjem svojih djelatnosti, a po završetku provedbe nastaviti s dobrom praksom koju su stekli sudjelovanjem u programima i aktivnostima projekta. Neke od planiranih aktivnosti su plesne radionice, tečaj francuskog jezika, radionice informatičko-tehnološke pismenosti, filmske večeri, aktivne šetnje kao i vodeni aerobik. Bit će prilike i za zabavne sadržaje kao što je boćarski turnir, a šira javnost uživat će u radijskom programu koji će izvoditi sami korisnici. Vrijedi istaknuti kako će, zahvaljujući programu „Živa knjižnica“, u projektnim aktivnostima sigurno uživati i mlađi članovi društvene zajednice. Uz sve to, aktivnosti su besplatne, a provodit će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje u tom trenutku budu na snazi.

Edukacija i stručnost


Kako bi se programi uspješno proveli te kako bi se ostvario dugoročan cilj, potrebna je edukacija partnera za rad s krajnjim korisnicima, za što će se pobrinuti Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih. Do krajnjih korisnika doći će se prvenstveno kroz suradnju s Klubom 65+ Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik s kojim će se odrađivati najmanje jedna aktivnost mjesečno po završetku projekta.

Održivost kao ključ uspjeha


Uz sve navedeno, Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik veliku važnost stavlja i na održivost koja će se ostvariti kroz nekoliko elemenata. Prvi je izrada detaljnih programa koji će služiti kao prijedlog za provedbu aktivnosti s ovom ciljnom skupinom. Drugi važan čimbenik održivosti jest provedba stručnog istraživanja o potrebama umirovljenika kao i marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Istraživanje će poslužiti za smjernice i prijedlog izrade strategije za umirovljenike. Tako će rezultati projekta i smjernice biti predstavljeni gradskoj upravi i upravnim odjelima nadležnima za ovu skupinu.

Partneri Projekta


avLogo.png
bonsai.png
esn.png
kriz.png
sport.png
stage.png

Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

eu.png