| 2020-11-05 | Marina |

SKORO DVA MILIJUNA KUNA ZA UMIROVLJENIKE – očekuju ih ples, gimnastika, mjuzikli, živa knjižnica
DubrovnikNet.hr

Povodom projekta Ujedinjene generacije kojega provodi Centar za karijere mladih Dubrovnik zajedno s partnerima, održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednik Udruge CKM-a Marko Žmirak i koordinator projektinh aktivnosti, Emilio Butigan objasnili o kakvom projektu je riječ. Kazali su i gdje će utrošiti skoro dva milijuna kuna koje su dobili ponajviše iz Europskog socijalnog fonda, a jedan dio i iz Državnog proračuna.

Predsjednik Udruge Centar za karijere mladih Marko Žmirak kazao je prvotno kako CKM djeluje već pet godina, kako Udruga broji 16 članova, a kazao je i kako su proveli više od 20 projekata.

-Ovaj projekt je usmjeren prema umirovljenicima, zašto baš prema njima? Iako smo mi Centar za karijere mladih Dubrovnik, okružili smo se iskusnim partnerima koji su nam dali podršku i povjerenje. Projekt je došao u pravo vrijeme s obzirom na COVID-19 situaciju i s obzirom da su umirovljenici marginalizirana skupina, a u ovome trenutku to još više dolazi do izražaja – kazao je na konferenciji za medije Marko Žmirak.

Emilio Butigan je koordinator svih aktivnosti u projektu Ujedinjene generacije, a rekao je kako će se projekt provoditi kroz dvije godine.

-Na projektu imamo šest partnera, i najmanje 250 uključenih umirovljenika. Za njih ćemo provesti najmanje 280 aktivnosti. Ovaj projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda – 85% te iz Državnog proračuna RH – 15%, sveukupni iznos je gotovo dva milijuna kuna – kazao je Butigan.

Dodao je kako se s ovim projektom žele ojačati lokalne organizacije civilnog društva za rad s krajnjim korisnicima te umirovljenicima obogatiti slobodno vrijeme, odnosno aktivno ih uključiti u lokalnu zajednicu.

-Prije svega imat ćemo edukaciju za rad s krajnjim korisnicima, a koju će održati Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus, i oni su ti koji će nam pokazati kako i na koji način raditi s ovom ciljnom skupinom. Naši partneri su Crveni križ Dubrovnik, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Audiovizualni centar Dubrovnik, Udruga Sport i zabava, Udruga Erasmus Student Network i Studio Stage. Želimo uspostaviti međugeneracijsku suradnju gdje će mladi surađivati sa starima, želimo im omogućiti aktivno starenje. Primjer akrivnosti su: plesna radionica, mjuzikli, živa knjižnica, gimnastika, podizanje svijesti… Sve aktivnosti ćemo naravno održavati u skladu s epidemiloškim mjerama – pojasnio je Butigan.

-Ovo je jedan dio od aktivnosti, projekt je sveobuhvatan i traje ukupno 24 mjeseca i ima 280 aktivnosti što je zaista veliki broj. Ponosni smo što možemo reći da imamo taj kapacitet u suradnji s našim partnerima. Što nakon 24 mjeseca kada završi projekt? Prilikom izrade projektnog prijedloga koji je bio prije godinu i pol dana, veliki naglasak smo stavili na održivost projekta. Ne želimo provesti projekt koji će po završetku ostati negdje u ladici. Potrudili smo se osmisliti niz aktivnosti koje će omogućiti da rezultati i mjerljivi ishodi projekta zaista djeluju i nakon završetka projekta – rekao je Žmirak.

Posebno je naglasio provedbu stručnog istraživanja koji je jedan od ciljeva ovoga projekta.

-Istraživanje će biti s ciljem povećanja kvalitete života umirovljenika na temu marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Smjernice bi kasnije trebale poslužiti za izradu buduće lokalne strategije za umirovljenike. Takva strategija je nužno potrebna za Grad Dubrovnik – zaključio je Žmirak koji je dodao kako je njegov tim pripremio cijeli niz preventivnih mjera koje će im omogućiti provedbu ovoga projekta.

euLogo.png
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za karijere mladih Dubrovnik!