| 2021-08-13 | Marina |

Zlatno Doba – dr. Sandi Tešanović o bolesti štitnjače
Zlatno doba je radijska emisija u kojoj govorimo o aktualnim temama treće životne dobi. U svakoj od epizoda sudjeluju različiti gosti, a naši voditelji su Zorana Koroman i Cvijeto Cvjetković.
S obzirom da nam zdravlje treba biti na prvom mjesto naša prva emisija se bavi upravo ovom temom. Zorana Koroman ugostila je dr. Sandi Tešanović, specijalisticu interne medicine i subspecijalistica endokrinologije. O zdravlju štitnjače se ima puno za reći bez obzira na dob u kojoj se nalazimo.

Naše zdravlje uvelike ovisi o genetskim predispozicijama, baš kao i o tome kako se mi ponašamo prema svom zdravlju, odnosno pridržavamo li se zdravih životnih navika, zdrave prehrane, radimo li tjelovježbu, imamo li zdravu tjelesnu težinu, pušimo li ili pak često pijemo alkohola.

Učestali razlozi zbog kojih se pacijenti, pripadnici treće životne dobi javljaju dr. Tešanović jesu šećerna bolest, arterijska hipertenzija, problemi sa štitnjačom koji nisu rješavani u ranijim fazama života.
Kako bi na vrijeme prepoznali nepravilan rad štitnjače dr. Tešanović navodi kako je smanjen rad štitnjače koji se manifestira progresivnim umorom, pospanošću, dobivanjem na tjelesnoj težini, poremećajima probave, blaga depresija. S druge strane su oni koji se javljaju s pojačanim radom štitnjače. Simptomi su najčešće srčane kontrakcije. Treća skupina su oni koji imaju anatomske promjene na štitnjači poput čvora, povećanja režnja i sl.

Najčešće je riječ o poremećajima koji nisu nastalo preko noći, no svi mi često imamo bitnijeg posla pa malo po malo zanemarimo situaciju. Glavni faktor koji uvelike utječe na štitnjaču jest stres
Kako liječiti bolesti štitnjače, što je autoimuna bolest Hashimoto sindrom te koju poruku za sve pripadnike treće dobi ima dr. Sandi Tešanović poslušajte u prvoj epizodi emisije Zlatno doba.

Prva epizoda emisije Zlatno doba. Gošća, dr. Sandi Tešanović govori o bolesti štitnjače i kako ona utječe na pripadnike treće životne dobi.

Emisija Zlatno doba provodi se u sklopu projekta Ujedinjene Generacije. Riječ je o projektu kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga. Baš tako je i u slučaju emisije Zlatno doba gdje se u suradnji s UNIDU radiom snimio niz emisija koje vode umirovljenici. Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK). Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

euLogo.png
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za karijere mladih Dubrovnik!